Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стоки с възможна двойна употреба - що е то?

Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> Архив
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Данъкоплатец
Гост

МнениеПуснато на: Сря Ное 24, 2004 10:01 am    Заглавие: Стоки с възможна двойна употреба - що е то? Отговорете с цитат

Здравейте, много бих искал да разтълкуваме понятието "стоки с възможна двойна употреба". Реално погледнато към момента половината стоки от Глава 24 нагоре в МТ попадат под този знаменател и от тук насетне почват допълнителни проблеми. Когато се явя на митница с такива стоки веднага ми искат становище, нищо че на всички е ясно какво точно се внася и за какво ще се използва. До тук добре. Отивам в Министерство на икономиката с куп документи, половината от които са неразбираеми и за мен самия (а аз претендирам, че знам какво внасям и за какво го използвам) и от там ми задавт въпроса "Ама кой ви праща тук, това не го контролираме". Получава се така, че на митницата ми искат нещо, което МИ не ми дава и не мога да си освободя стоката. Започвам да се въртя в един омагьосан кръг и никой не иска нищо да направи по въпроса, нито митницата като институция ми се аргументира защо иска становище, нито МИ ми дава такова. Отделно не искат и да се разберат помежду си и да вкарат ясни правила - кои стоки подлежат на разрешителен режим и кой не и за тези, за които е необходимо становище МИ да дава такова.
Върнете се в началото
Kolev
Гост

МнениеПуснато на: Пет Ное 26, 2004 2:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

NALI ZATOVA SA MITNI4ESKITE AGENZII ...
VREMETO E PARI,TAKA 4E S MINIMALNA SUMA SI OPRAVEN
Върнете се в началото
АГЕНТ 007
Гост

МнениеПуснато на: Пет Ное 26, 2004 2:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Чакай малко, защо си мислиш, че митническите агенции нямат такива проблеми. В крайна сметка ние също работим по същия начин, е вярно че правим по 5 становища на седмица примерно. Аз работя в агенция и доста пъти са ме иправяли на нокти и в икономиката и в митницата. Прав си е човека. Проблема знаете ли къде е - ами тоя списък дето са го направили "експертите" от Министерство на икономиката си го разбират само те, а диференциацията която е направена пък в митницата по тарифен номер е неадекватна и не отговаря на този списък. Така както е направено и преждите за пуловери излиза, че са с възможна двойна употреба. Когато БИМИСА-а изреве за това, нормално е митничаря ако е някой също толкова умен както тия в икономиката, да те прати там за становище. И представяте ли си физиономията на "експерта" като му кажеш, че искаш становище за двойна употреба на прежда?!?! Shocked Embarassed Ми не ще те изгони, ами не знам какво ще те направят там... освен ако не вземеш да се обесиш с тая прежда. Абе апсурда е пълен, но няма начин - всички им играем по гайдата и не знам изобщо защо никой не вземе да ги осъди и двете "умни" държавни институции. Twisted Evil
Върнете се в началото
Lazy_girl

МнениеПуснато на: Съб Ное 27, 2004 4:33 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аааа Razz ,
това е много интересна тема Twisted Evil
Едва ли има някой, работещ с митници да не се е сблъсквал с проблема двойна употреба.
Проблема според мен е, че няма стиковане между двете институции
/ както за съжаление е на много места в държавата ни/ .
В БИМИСА според мен излиза " Exclamation Двойна употреба", но трябва митническия инспектор да има свободата да преценява - е ли или не е.
Дори доскоро в някои митници се попълваше една декларация на място и всичко е О.К
След случая ТЕРЕМ, съответно инспекторите започнаха "да си връзват гащите" и за всяко нещо да изпращат за становище. Дори големия парадокс е, че стока , която веднъж си внесъл и си извадил становище, че НЕ Е с двойна употреба, при износа и отново се иска становище Exclamation Question Exclamation Sad
Според мен трябва да се контролират стоките с възможна двойна употреба, но без това да се формализира.
И ако някой глупак те е разкарвал 5 дни за глупост - да има начин да " си получи заслуженото"
Така следващия път ще се замисли дали да те прави на идиот.
А госпожиците и господата от Министерство на икономиката да си "размърдат задниците" и да престанат да разкалват хората като маймуни.
Все пак държавния служител трябва да помага на бизнеса, а не да пречи.
Айде, че много се отплеснах Razz
Чао Very Happy
Flaneghan

Местожителство: тук на всички напук

МнениеПуснато на: Съб Дек 11, 2004 9:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Surprised Ето откъс от едно вътрешно писмо на ЦМУ
"...... Във връзка със зачестилите случаи на изискване на становища от дирекция "Военноикономическо сътрудничество и международно контролирана търговия " на Министерството на икономиката за стоки,които явно не са на разрешителен режим ,Ви напомняме следното:
Класификацията на внасяните или изнасяни стоки в Списъка на оръжието и на стоките и технологиите с възможна двойна употреба /Контролен списък/ ,се извършва изключително и само според забележките и техническите характеристики посочени в Контролния списък.Индикацията,която дава Българската Интегрирана Митническа Информационна Система /БИМИС/ е само помощно средство без правно обвързващ характер и не замества проверката по характеристики при класифициране на стоките. Само след направено сравнение по характеристики ,в случаите ,когато митническият служител не е в състояние да определи статута на внасяната/изнасяната стока ,е необходимо да се изиска писмено от декларатора становище на Министерството на икономиката ..."

Това е ...явно някъде се престарават ...и всичко що е над 25 глава от тарифата става стока с двойна употреба Razz
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 11:15 am    Заглавие: И а да кажа бисер Отговорете с цитат

Аз също работя в Митн.Агенция но при нас въпроса е доста изчистен. Не че няма проблеми но повечето са решени чрез един извънреден брой на държавен вестник. Вярно че ровенето е голямо - понякога ми отнема 2-3 часа, но за повечето неща си има отговор. Примерно внасяте струг и веднага свети двойна. Да ама не, защото ако знаете(но с документи разбира се) характеристиките им е почти сигурно че не са двойна употреба и ви го цитирам точно:D115 е кода за двойната който гласи:Важно! Виж също 2В201
a. Стругове със следните характеристики
1. Точност на позициониране с всички компенсации, равна или
по-малка (по-добра) от 6 ?m по всяка осова линия (габаритно
позициониране);
2. Две или повече оси, едновременно координирани за контурно
управление;

това важи за стругове с тарифни номера:
84581120,84581141,84581149,84581180,84581180,84581180

това е само един пример и не ме разбирайте грешно - и при нас има проблеми но повечето ядове идват от това че клиента не знае какво точно е купил или е с непълна документация и по-рядко от това че митничаря се заяжда. Ясно е че ровенето е голямо и ако някой ме пита за двойна направо му казвам че ми трябват часове за да му дам точен отговор. Тези двойни сам си ги набрал на един файл в MSExcel и ако трябва да го разпечатам ще ми трябват 320 листа. От мен толкова за сега.
Върнете се в началото
незнаещ
Гост

МнениеПуснато на: Нед Апр 03, 2005 10:21 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре сега на мен ми искат становище за двойна употреба за авточасти, и в Бимиса излиза че това са едни уплътнители,тампони,фарове и термостати.Проблема за мен е че като тръгна да ги търся в контролирания списък аз въобще не намирам тея уплътнители и тампони, да не говорим да им търся прилики и разлики. Ако някой може да помогне с нещо много ще ви блъгодаря Sad
Върнете се в началото
Viki

Местожителство: тук

МнениеПуснато на: Пон Апр 11, 2005 1:04 pm    Заглавие: viki Отговорете с цитат

[quote="Anonymous"]Аз също работя в Митн.Агенция но при нас въпроса е доста изчистен. Не че няма проблеми но повечето са решени чрез един извънреден брой на държавен вестник.

Ами колега, цитирай тогава номера на този ДВ. Защото иначе остава отговора....по осмутрение на митническия инспектор.
Върнете се в началото
vamkata

МнениеПуснато на: Нед Апр 17, 2005 11:58 am    Заглавие: Отговорете с цитат

На една от последните срещи на представителите на Агенция Митници и Министерство на икономиката, беше повдигнат този въпрос. От икономиката запитаха: "Защо не преценявате на момента съответната стока, а директно се изисква становище?" Отговорът: Нали точно с вас е съгласуван списъка и въведен в БИМИС? Какво ще стане, ако при ревизия се установи, че според БИМИС трябва да има становище, а то липсва? ....... последва мълчание от страна на МИ
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Нед Апр 17, 2005 3:41 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да така е списъците са много непрецизни и почти няма стока с изключение на краставиците и маргарина Laughing ,коята да няма съвпадение . Оставям настрана факта че за да прецениш дали една стока съвпада трябва да имаш задълбочени познания по ядрена физика ,химия ,машиностроене и металообработка ,елекротехника и електроника и информатика ....направо вундеркинд Surprised
Върнете се в началото
sv
Гост

МнениеПуснато на: Нед Юли 03, 2005 3:52 pm    Заглавие: dvoina upotreba Отговорете с цитат

a niakoi moje li da mi obiasni kak se obmitiawat mikroprocesorite za komputri, sled kato w spisaka za wazmojna dvoina upotreba figurirat mikroprocesori sas skorost 190 MTOPS/miliona teoreti4ni operacii w sekunda/ ili tam drugi XX MTOPS
mnogo shte sam vi zadaljen
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Съб Окт 15, 2005 5:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

През 1998 г. са изпратени две писма
до ГУ Митници /Агенция Митници/
от Министерство на търговията и туризма /МИ/ - Управление: "Регистрация и разрешение на вънщнотърговски сделки"
№№ 44-00-70/15.05.98 г. и 44-00-86/09.06.98 г.,
относно извършено класифициране на стоки с митнически тарифен номер, съвпадащ с този на контролираните стоки с възможна двойна употреба, но с технически характеристики различни от тези на контролираните.
В тези две писма има списъци със стоки които не отговарят на показателите на контролираните стоки и технологий с възможна двойна употреба.

Пример:
ТЕКСТИЛНИ ВЛАКНА И ПРЕЖДИ,
РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ ЗА ЛЕКИ И ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ,
ПОМПИ ЗА БИТОВИ НУЖДИ - произведени от....

и др.

Не знам дали писмата са актуални към днешна дата, но не виждам защо да не са??? Question
С тях определено работата се улеснява откъм изискване на становища от страна на Митницата и съответно отказ на МИ.
Върнете се в началото
niki

МнениеПуснато на: Чет Юли 20, 2006 1:16 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
През 1998 г. са изпратени две писма
до ГУ Митници /Агенция Митници/
от Министерство на търговията и туризма /МИ/ - Управление: "Регистрация и разрешение на вънщнотърговски сделки"
№№ 44-00-70/15.05.98 г. и 44-00-86/09.06.98 г.,
относно извършено класифициране на стоки с митнически тарифен номер, съвпадащ с този на контролираните стоки с възможна двойна употреба, но с технически характеристики различни от тези на контролираните.
В тези две писма има списъци със стоки които не отговарят на показателите на контролираните стоки и технологий с възможна двойна употреба.

Пример:
ТЕКСТИЛНИ ВЛАКНА И ПРЕЖДИ,
РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ ЗА ЛЕКИ И ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ,
ПОМПИ ЗА БИТОВИ НУЖДИ - произведени от....

и др.

Не знам дали писмата са актуални към днешна дата, но не виждам защо да не са??? Question
С тях определено работата се улеснява откъм изискване на становища от страна на Митницата и съответно отказ на МИ.

Ne znam do kolko sa aktualni, az znam za tezi izlkulujchenia, no .....pri vnos na chasti za avtomobili ot mitniza pak si izkat stanovishte, makar izlirchno da e opomentao, che stava vapros za avtomobili .
Daje nai- kurioznoto e - poiskaha takova stanovishte za CD .......poradi nevazmojnostta da im predostavia tehnicheski harekteristika na vnasianata stoka .....az im predostavih edno CD Wink))
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> Архив Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети