|
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
rumensechkov
Регистриран на: 08 Окт 2008 Мнения: 6 Местожителство: София, България
|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 12:26 pm Заглавие: Закупуване на кожено облекло за мотор. |
|
|
Добър ден!
Бих искал да задам въпрос свързан с закупуването на Италианско кожено облекло за мотор, а именно яке, ръкавици, панталон, обувки. Как стоят нещата с внасянето им от Америка? Знам, че по-принцип се начислява определено мито и върху цялата сума 20% ДДС. Искам да ги закупя от Американски он-лайн интернет магазин, който продава стоките си на еднакжи цени за вътрешния и външния пазар, т.е. стоките вече са обмитени и имат добавено ДДС за Американския пазар. Когато се внесат в България, трябва ли да се обмитяват отново и да им се добавя ДДС. Не е ли това двоино обмитяване и начисляване на ДДС? А ако стоките са от он-лайн магазин в Европейския съюз, процедурата същата ли е?
Благодаря предварително на всички дали своето мнение по темата.
Приятен Ден! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
rumensechkov
|
Пуснато на: Вто Дек 16, 2008 9:23 pm Заглавие: |
|
|
Е, явно в този форум няма човек с достатъчно познание в тази сфера за да отговори на моя прост въпрос... Или може би въпросът ми е твърде неудобен и никои не иска да даде мнение по темата.  |
|
|
 |
Flaneghan
Регистриран на: 01 Юли 2004 Мнения: 256 Местожителство: тук на всички напук
|
Пуснато на: Вто Яну 06, 2009 12:27 am Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Или може би въпросът ми е твърде неудобен и никои не иска да даде мнение по темата. |
И къде точно е неудобството в този както казваш
| Цитат: | | моя прост въпрос... |
Без претенции за компетентност в тази сфера (която и да е тя ...облеклата за мотори или внасянето им ) все пак :
1. Лесен начин провери в кое да е бюро потготвящо митнически документи .
2.Труден начин www.customs.bg в лявата част препратка "Електронни митници" после препратка "Системи за реална работа " и после "Консултационен модул TARIC BG" .В заредилият се прозорец "Консултационен модул " -> "Преглед на тарифата" .Избираш страна на произход "САЩ" и в код от стоковата номенклатура слагаш
за яке ,панталон 4203100000
за ръкавици 4203299100
за обувки 640399 специално за тях за да стигнеш до митото е необходимо да се знае покриват ли глезена или прасеца ,външно ,вътрешно ходило от каучук ,пластмаса ..за да не задълбаваме излишно ... варира между 8 и 17 % ....вземай най-високото .
3. Прочети внимателно това което си написал
| Цитат: | | интернет магазин, който продава стоките си на еднакжи цени за вътрешния и външния пазар, т.е. стоките вече са обмитени и имат добавено ДДС за Американския пазар | .
Да обмитени са обаче в САЩ ... връщат се обратно в Европа ...няма лошо обаче се третират като всички останали стоки от САЩ -мито ,ДДС и каквото следва .
Звучи ти абсурдно .На мен пък ми е абсурдно да си купя от САЩ стока произведена в Италия . Даже честно казано ме навява на мисълта ,че едва ли е произведена в Италия . Виждал съм доста шикозни надписи "Made in Italy" на доста нескопосни далекоизточни ментета .
За двойното данъчно облагане нека не говорим ..с две думи такова НЯМА .
Видях написаното да виси доста време тук . Поради факта че на лекар не се ходи по интернет ,както и че не е редно да се дава мнение за мита по Интернет особено за специфични стоки с вариращи мита като обувките се въздържах от кометар .
Успешна Нова година на всички .И извинения за закъснелият отговор . |
|
|
 |
rumensechkov
|
Пуснато на: Пон Юни 08, 2009 7:35 pm Заглавие: |
|
|
Наскоро нещо се замислих за глупосите в държавата ни и за отговора в темата, затова реших да напиша моето мнение.
Въпроса ми е неудобен за митничари и хора, които работят към митниците, защото чрез работата си те извършват достатъчно количество далавери.
Как да не е двойно начисляване на ДДС????? Що за глупост е това?
Преди много време си поръчах от американски он-лайн магазин радио-управляем модел. Цената му беше 399.00 долара, като в тази цена беше включено ДДС. (Беше подробно описано във фактурата, която получих) Доставката, беше около 80 долара. Когато отидох на митницата ми казаха, че трябва да заплатя мито и после ДДС върху цялата сума - цена+доставка. Попитах разбира се защо и ми се отговори, че така трябва и ако не платя, няма да получа стоката си. Ами хайде направете си сметка и ми кажете не е ли това двойно начисляване на ДДС??? |
|
|
 |
ALF

|
Пуснато на: Съб Юни 13, 2009 1:14 pm Заглавие: |
|
|
Румба, нещо не си ясно с логиката на ДДС-то. Първо имай предвид, че този вид данък не сме го измислили ние българите, а както обикновено става - прилагаме с доста голямо закъснение добри световни практики.
Та по отношение на примера, който си дал:
1. Прецакали са те американците, щото след като си заявил че стоката ще се доставя до място извън щатите, т.е. налице е износ, не е трябвало да ти начисляват ДДС. Логиката на този данък (в цял свят), е че той се заплаща в държавата, където продукта ще бъде употребяван (в твоя случай България).
2. С оглед на горното не може да обвиняваш нашата страна и митничарите, че спазват правила, част от които са измислени дори от самите американци (имам предвид ДДС-то).
3. Това, че българите се опитваме по всевъзможни начини да цакаме държавата (т.е. нас самите) с топла бира, то да не се сърдим, че сме на тоя хал. Ако нещо можем да вземем от държавата, мрънкаме че е малко - когато обаче трябва да дадем - все ни е много... абе загубана нация!!! _________________ Майтап бу Уили... |
|
|
 |
Flaneghan
Регистриран на: 01 Юли 2004 Мнения: 256 Местожителство: тук на всички напук
|
Пуснато на: Съб Юни 13, 2009 7:02 pm Заглавие: |
|
|
Румба ,ще се съглася с тебе за недомислиците и малоумията в държавата ....но за двойното облагане ще ме прощаваш ама си в грешка .
Както ALF ти каза не сме измислили ние правилата и принципите на ДДС като данък .Между другото общ принцип в ДДС е при износ да не се начислява ДДС (или да е с нулева ставка ) така че как твоят онлайн магазин хем ти продава за износ извън щатите хем ти начислява ДДС . |
|
|
 |
rumensechkov
|
Пуснато на: Нед Юни 14, 2009 3:58 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря за оговорите.
Съгласих с Вас... Това, че държавата износител не трябва да начислява ДДС го знаех, но мислех, че Българските митници ще изтеглят ДДС-то от Америка и няма да ме занимават мен... Ехх, хубаво би било. Като когато си купиш нещо от друга държава, на границата и ти връщат ДДС-то, а на нашата го плащаш отново, нали? Може пак да съм в грешка за последното нещо... |
|
|
 |
ALF

|
Пуснато на: Нед Юни 14, 2009 8:59 pm Заглавие: |
|
|
Пак си в грешка Румба... И у нас на граница се възстановява ДДС-то за стоки, изнасяни от физически лица, само дето държавата не се натиска да ти го възстановява - ако искаш, редиш се на опашката, представяш доказателства (фактури) и т.н.
А що се отнася до това нашата митница да дърпа ДДС от Америка - такова животно нема нийде по света. Само си дай отговор на въпроса колко е ставката на ДДС в САЩ и колко у нас... кой ще покрие разликата??? _________________ Майтап бу Уили... |
|
|
 |
rumensechkov
|
Пуснато на: Пон Юни 15, 2009 10:55 am Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Пак си в грешка Румба... И у нас на граница се възстановява ДДС-то за стоки, изнасяни от физически лица, само дето държавата не се натиска да ти го възстановява - ако искаш, редиш се на опашката, представяш доказателства (фактури) и т.н. |
Да де аз имах предвид и България... А за другото, знам че няма как да стане, просто казах, че би било хубаво Въпреки че в Испания например ДДС-то е 16%, а в Германия е 19%. От която и да е държава на ЕС да внасяш стоки не заплащаш ДДС в БГ... Как се оправят с това? Питам просто от любопитство...  |
|
|
 |
ALF

|
Пуснато на: Пон Юни 15, 2009 1:09 pm Заглавие: |
|
|
| rumensechkov написа: | От която и да е държава на ЕС да внасяш стоки не заплащаш ДДС в БГ... Как се оправят с това? Питам просто от любопитство...  |
Ама що да внасяш... нали сме в ЕС - дали си купил стоката от Харманли или от Мадрид все тая. За физическите лица търговия в ЕС е улеснена, щото крайната цена ти е с ДДС и никой не те търси повече.
Виж САЩ не са в ЕС и за това там е налице внос, т.е. плащаш... _________________ Майтап бу Уили... |
|
|
 |
rumensechkov
|
Пуснато на: Вто Юни 16, 2009 11:22 am Заглавие: |
|
|
Просто така го казах, това за внасянето... Знам, че стоките продвани във вътрешно-европейския пазар не подлежат на начисляване на мито и ДДС. Идеята ми беше, че според мен е несправедливо нашата ставка за ДДС да е толкова висока (20%) при положение, че не сме в цветущо състояние. Тая тема май излезе извън контрол  |
|
|
 |
ALF

|
Пуснато на: Вто Юни 16, 2009 3:34 pm Заглавие: |
|
|
Напротив, темата стана доста образователна
Ставката ни е такава именно щото не сме цъфнали и вързали. По-ниската ставка означава по-ниски приходи в бюджета, от там свити разходи за публичния сектор, от там криза в държавата, от там пада правителството, от там падат доходите на властимащите, от там пък следва да живеят като всички нас, т.е. трудно ... нещо ясно?!?  _________________ Майтап бу Уили... |
|
|
 |
|
 |
Форуми
-> Архив |
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
|
| Страница 1 от 1 |
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|