Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за реимпорт

Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> Архив
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
nod

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Вто Окт 31, 2006 11:16 am    Заглавие: Въпрос за реимпорт Отговорете с цитат

Здравейде,
Питането ми е относно реимпорт предшестван от редовен износ. Ситуацията е такава, че фирма изнася на редовен износ дефектирали ел. компоненти. Износната декларация е оформена с условие на сделката (кл.24 от ЕАД) - 2.1 (Връщане на стоки, вече записани под код 1, безплатна замяна на стоки, връщане на стоки). Проблема е, че впоследствие фирмата получател преустановява дейноста си и пратката се връща в България. Действието се развива за не повече от 2 седмици. Процедурата за реимпорт ми е сравнително ясна и съм готов с молбите и т.н., но въпроса ми е има ли начин/законово основание да не се плаща ДДС при този реимпорт. От митница ми отговориха, че няма такъв и единствено митото отпада.
Предварително благодаря за отговорите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Flaneghan

Местожителство: тук на всички напук

МнениеПуснато на: Вто Окт 31, 2006 7:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Реимпортът е режим който се предшества от временен износ или пасивно усъвършенстване .Така че след извършен редовен износ (режим 1 ),не следва да се прави реимпорт на стоката-няма нормативно основание по гореизброените причини .
В случай че вече изнесена в режим "редовен износ 1 " стока се върне по каквито и да е причини за нея се прави режим внос 4 . Съгласно чл. 59 от действащият в момента закон за ДДС са предвидени случаите , в които има освобождаване от дължимият при вноса ДДС ако не попадате в тяхната хипотеза- ДДС е дължим . Митата се освобождават по реда на чл 183 от Закона за митниците .
Върнете се в началото
dcsy

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Сря Ное 08, 2006 11:13 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробвайте да ги изоставите в полза на държавата.
Върнете се в началото
niki

МнениеПуснато на: Сря Ное 08, 2006 7:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

да, оставете ги в полза на държавата.защо са ви дефектни?
Върнете се в началото
DJack1

МнениеПуснато на: Пет Ное 10, 2006 5:45 pm    Заглавие: ? Отговорете с цитат

Защо все си мисля,че за изоставяне стоки в полза на държавата трябва да имате изричното съгласие на митн.власти!?Те не са вехтошари!Наскоро правих тази процедура за доста читава стока и съвсем не е проста работа. Sad
Върнете се в началото
nod

МнениеПуснато на: Пет Ное 17, 2006 4:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Flaneghan - съгласен съм с теб и аз когато четях съотвените членове останах с такова убеждение, но явно на практика не е така! Клиента ни си направи реимпорт и не само това, но и ДДС-то е 99(недължимо) Shocked
Нямам представа какво направиха, но ще се опитам да разбера и ще споделя Wink Забелязах, че имаха резолирана молба от шефа на съответната митница Rolling Eyes
Върнете се в началото
nod

МнениеПуснато на: Пет Ное 17, 2006 4:38 pm    Заглавие: Re: ? Отговорете с цитат

DJack1 написа:
Защо все си мисля,че за изоставяне стоки в полза на държавата трябва да имате изричното съгласие на митн.власти!?Те не са вехтошари!Наскоро правих тази процедура за доста читава стока и съвсем не е проста работа. Sad

Разправия е малко, но винаги става Wink
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> Архив Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети