| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nod
|
Пуснато на: Вто Окт 31, 2006 11:16 am Заглавие: Въпрос за реимпорт |
|
|
Здравейде,
Питането ми е относно реимпорт предшестван от редовен износ. Ситуацията е такава, че фирма изнася на редовен износ дефектирали ел. компоненти. Износната декларация е оформена с условие на сделката (кл.24 от ЕАД) - 2.1 (Връщане на стоки, вече записани под код 1, безплатна замяна на стоки, връщане на стоки). Проблема е, че впоследствие фирмата получател преустановява дейноста си и пратката се връща в България. Действието се развива за не повече от 2 седмици. Процедурата за реимпорт ми е сравнително ясна и съм готов с молбите и т.н., но въпроса ми е има ли начин/законово основание да не се плаща ДДС при този реимпорт. От митница ми отговориха, че няма такъв и единствено митото отпада.
Предварително благодаря за отговорите. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Flaneghan
Регистриран на: 01 Юли 2004 Мнения: 256 Местожителство: тук на всички напук
|
Пуснато на: Вто Окт 31, 2006 7:39 pm Заглавие: |
|
|
Реимпортът е режим който се предшества от временен износ или пасивно усъвършенстване .Така че след извършен редовен износ (режим 1 ),не следва да се прави реимпорт на стоката-няма нормативно основание по гореизброените причини .
В случай че вече изнесена в режим "редовен износ 1 " стока се върне по каквито и да е причини за нея се прави режим внос 4 . Съгласно чл. 59 от действащият в момента закон за ДДС са предвидени случаите , в които има освобождаване от дължимият при вноса ДДС ако не попадате в тяхната хипотеза- ДДС е дължим . Митата се освобождават по реда на чл 183 от Закона за митниците . |
|
|
 |
dcsy
|
Пуснато на: Сря Ное 08, 2006 11:13 am Заглавие: |
|
|
| Пробвайте да ги изоставите в полза на държавата. |
|
|
 |
niki
|
Пуснато на: Сря Ное 08, 2006 7:43 pm Заглавие: |
|
|
| да, оставете ги в полза на държавата.защо са ви дефектни? |
|
|
 |
DJack1
|
Пуснато на: Пет Ное 10, 2006 5:45 pm Заглавие: ? |
|
|
Защо все си мисля,че за изоставяне стоки в полза на държавата трябва да имате изричното съгласие на митн.власти!?Те не са вехтошари!Наскоро правих тази процедура за доста читава стока и съвсем не е проста работа.  |
|
|
 |
nod
|
Пуснато на: Пет Ное 17, 2006 4:37 pm Заглавие: |
|
|
Flaneghan - съгласен съм с теб и аз когато четях съотвените членове останах с такова убеждение, но явно на практика не е така! Клиента ни си направи реимпорт и не само това, но и ДДС-то е 99(недължимо)
Нямам представа какво направиха, но ще се опитам да разбера и ще споделя Забелязах, че имаха резолирана молба от шефа на съответната митница  |
|
|
 |
nod
|
Пуснато на: Пет Ное 17, 2006 4:38 pm Заглавие: Re: ? |
|
|
| DJack1 написа: | Защо все си мисля,че за изоставяне стоки в полза на държавата трябва да имате изричното съгласие на митн.власти!?Те не са вехтошари!Наскоро правих тази процедура за доста читава стока и съвсем не е проста работа.  |
Разправия е малко, но винаги става  |
|
|
 |
|