Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

документ за произход

Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> Архив
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
nat

МнениеПуснато на: Пет Ное 23, 2007 10:52 am    Заглавие: документ за произход Отговорете с цитат

Можем ли да ползваме преференции при обмитяване на машина с тарифен номер 8456100090, която е произведена в Германия, но се внася от САЩ и какъв документ евентуално трябва да изискаме от износителя от САЩ.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Momchi

МнениеПуснато на: Нед Ное 25, 2007 9:30 am    Заглавие: Отговорете с цитат

по никакъв начин не може да ползваш преференции. Няма как да докажеш, че в САЩ тази машина не е претърпяла някаква преработка (дори ремонт), която променя не само стойността, но и произхода й.
Виж тази тема, може да научиш още полезни неща:
http://forum.mitnica.com/viewtopic.php?t=823
Върнете се в началото
milsim

МнениеПуснато на: Пон Ное 26, 2007 10:55 am    Заглавие: произход Отговорете с цитат

ако за машината са платени митните сборове в германия трябва да изискаш от немските митници документ за статут T2L.това доказва общностния статут на стоката и тук ще платиш само ДДС.с износителя от САЩ нямаш работа.
Върнете се в началото
Flaneghan

Местожителство: тук на всички напук

МнениеПуснато на: Вто Ное 27, 2007 5:04 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо ми убягва ....Нека уточним дали съм схванал правилно ..... имаме машина произведена в Германия . Немската фирма я е изнесла в САЩ като окончателна продажба или за дообработка (примерно да и се сложи някаква допълнителна част ) . С напускането на общността като износ за трета страна (САЩ) от Германия стоката е загубила общностният си статут .Дори изпратена за дообработка и добавяне на определени възли за да запази произхода си стоката следва да отговори на правилото за произход по Приложение 15 на Регламент 2454 ,където за тарифна позиция 8456 е записано " Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта" .В този случай машината е в режим "Пасивно усърършенстване " и следва да се реимпортира дообработена в Германия .След като немската фирма докаже пред митница статута на стоката тогава е възможно да се пусне T2L ,но вече от Германия
С две думи напускането на общността като износ и отиването в трета страна моментално променя статута на стоките- и те губят общностният си статут .
Milsim има правилно предложение ,но T2L може да се издаде само ако изнесената стока е била в "Пасивно усъвършенстване " в САЩ и отговори на критериите по Приложение 15 .След реимпорта от страна на немската фирма ако докаже статута на стоката е възможно издаване на Т2L .
Не е вярно обаче ,че ще платиш ДДС .Ако след дообработката в тази машина са добавени възли и детайли плащането на ДДС е задължение на немската фирма която ще го плати само върху стойността на добавеното в САЩ ,когато прави реимпорта в Германия .
Върнете се в началото
milsim

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2007 10:25 am    Заглавие: ддс Отговорете с цитат

ако бълг.фирма сключи сделка за покупко-продажба с немска фирма,то това е вътреобщностна сделка и за нея се дължи ддс,не беше ли така?
не съм сигурна,но си мисля,че се подава интрастат декларация?фланеган,поправи ме ,ако греша. Embarassed
това,че немската фирма е платила ддс в германия е по друга сделка - германия сащ,нашия случай е втора сделка,несвързана с другата. Rolling Eyes
Върнете се в началото
Momchi

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2007 7:50 pm    Заглавие: Re: документ за произход Отговорете с цитат

nat написа:
...произведена в Германия, но се внася от САЩ и какъв документ евентуално трябва да изискаме от износителя от САЩ.

За мен случаят е ясен - човекът купува машина от САЩ и я внася директно от там в БГ (ЕС). Това, че машината е произведена в Германия остава без значение - не може продавача от САЩ да му издаде нито T2L, нито EUR.1, нито какъвто и да било друг документ спестяващ му митата тук.
... Иначе темата стана интересна, дано е полезна на други Very Happy
Върнете се в началото
Flaneghan

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2007 9:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Към Momchi - Варианта с "пасивното усъвършенстване" го проиграх като възможен ,но за мен лично малко вероятен . Прав си не съм прочел дребният детайл в написаното "внесена от САЩ " Very Happy Very Happy Very Happy ,но както казах варианта за дообработка в Щатите е по-скоро в сферата на научната фантастика .

Към milsim не смятам да те поправям ...Вътреобщностната доставка (ВОД) води до декларация по ИНТРАСТАТ но аз поглеждам винаги от гледна точка на митницата ..декларацията е в НАП ,плащането не е при нас и е абсолютно правилно това което казваш ... Very Happy Very Happy Very Happy
Върнете се в началото
milsim

МнениеПуснато на: Чет Ное 29, 2007 10:20 am    Заглавие: преди кафето Отговорете с цитат

и аз не прочетох,че вноса е от сащ Embarassed мислех,че е пратка от германия, ама така е като спи човек!! Very Happy Very Happy ,а иначе сме добър отбор-да вземем да направим консултантска фирма,колеги? Very Happy
Върнете се в началото
Momchi

МнениеПуснато на: Чет Ное 29, 2007 10:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм за Very Happy Very Happy Very Happy
Въпроса опира до това кои ще са ни клиентите и естествено - как ще ни плащат Wink
Върнете се в началото
Flaneghan

МнениеПуснато на: Чет Ное 29, 2007 10:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Very Happy Very Happy Very Happy Кога е учредителното събрание ? Ако има място и аз съм за Laughing Laughing
Върнете се в началото
Momchi

МнениеПуснато на: Пет Ное 30, 2007 6:38 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Всички ли сме от София!?! Rolling Eyes
Върнете се в началото
nat

МнениеПуснато на: Пон Дек 03, 2007 9:52 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички за отговорите. Радвам се, че предизвиках интересна дискусия :) Извинявам се , ако не съм се изразила съвсем правилно, но наистина немската фирма - производител няма нищо общо с търговската сделка в момента - между българската фирма и фирмата - собственик от САЩ. Не исках да спестяваме ДДС, просто питах за вариант за ползване на преференции за произхода от Германия. Явно няма да стане... Още веднъж благодаря
Върнете се в началото
milsim

МнениеПуснато на: Пон Дек 03, 2007 9:58 am    Заглавие: адрес Отговорете с цитат

аз -да!въпреки,че при наличието на интернет не би ни спряло разстоянието Very Happy мислете конструктивно-аз мога да работя,мога да мисля по казуси,но съм много зле с взимането на пари Confused така,че моментът с парите ще трябва да го измисли някой по-умен.колкото до клиентите-виж тук колко въпроси задават.това са все потенциални клиенти.
още повече-нормативната база на ес е толкова динамична,че тъкмо решиш ,че нещо си научил и те го сменят-значи знанията ти също трябва да са динамични.а и в ес всички са профилирани-специалист по ябълките,специалист по текстила,и т.н.,а при нас се очаква да знаеш всичко - и то срещу 400 лв. Rolling Eyes Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Върнете се в началото
milsim

МнениеПуснато на: Пон Дек 03, 2007 10:00 am    Заглавие: до нат Отговорете с цитат

радваме се ,че сме ти били полезни!ти съгласна ли си да си ни клиент №1?ще ти направим отстъпка,за да ни тръгне бизнеса Very Happy
ако не си - здраве да е !и успех в бизнеса Very Happy
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> Архив Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети