| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nat
|
Пуснато на: Пет Ное 23, 2007 10:52 am Заглавие: документ за произход |
|
|
| Можем ли да ползваме преференции при обмитяване на машина с тарифен номер 8456100090, която е произведена в Германия, но се внася от САЩ и какъв документ евентуално трябва да изискаме от износителя от САЩ. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Momchi

|
Пуснато на: Нед Ное 25, 2007 9:30 am Заглавие: |
|
|
по никакъв начин не може да ползваш преференции. Няма как да докажеш, че в САЩ тази машина не е претърпяла някаква преработка (дори ремонт), която променя не само стойността, но и произхода й.
Виж тази тема, може да научиш още полезни неща:
http://forum.mitnica.com/viewtopic.php?t=823 |
|
|
 |
milsim
|
Пуснато на: Пон Ное 26, 2007 10:55 am Заглавие: произход |
|
|
| ако за машината са платени митните сборове в германия трябва да изискаш от немските митници документ за статут T2L.това доказва общностния статут на стоката и тук ще платиш само ДДС.с износителя от САЩ нямаш работа. |
|
|
 |
Flaneghan
Регистриран на: 01 Юли 2004 Мнения: 256 Местожителство: тук на всички напук
|
Пуснато на: Вто Ное 27, 2007 5:04 pm Заглавие: |
|
|
Нещо ми убягва ....Нека уточним дали съм схванал правилно ..... имаме машина произведена в Германия . Немската фирма я е изнесла в САЩ като окончателна продажба или за дообработка (примерно да и се сложи някаква допълнителна част ) . С напускането на общността като износ за трета страна (САЩ) от Германия стоката е загубила общностният си статут .Дори изпратена за дообработка и добавяне на определени възли за да запази произхода си стоката следва да отговори на правилото за произход по Приложение 15 на Регламент 2454 ,където за тарифна позиция 8456 е записано " Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта" .В този случай машината е в режим "Пасивно усърършенстване " и следва да се реимпортира дообработена в Германия .След като немската фирма докаже пред митница статута на стоката тогава е възможно да се пусне T2L ,но вече от Германия
С две думи напускането на общността като износ и отиването в трета страна моментално променя статута на стоките- и те губят общностният си статут .
Milsim има правилно предложение ,но T2L може да се издаде само ако изнесената стока е била в "Пасивно усъвършенстване " в САЩ и отговори на критериите по Приложение 15 .След реимпорта от страна на немската фирма ако докаже статута на стоката е възможно издаване на Т2L .
Не е вярно обаче ,че ще платиш ДДС .Ако след дообработката в тази машина са добавени възли и детайли плащането на ДДС е задължение на немската фирма която ще го плати само върху стойността на добавеното в САЩ ,когато прави реимпорта в Германия . |
|
|
 |
milsim
|
Пуснато на: Сря Ное 28, 2007 10:25 am Заглавие: ддс |
|
|
ако бълг.фирма сключи сделка за покупко-продажба с немска фирма,то това е вътреобщностна сделка и за нея се дължи ддс,не беше ли така?
не съм сигурна,но си мисля,че се подава интрастат декларация?фланеган,поправи ме ,ако греша.
това,че немската фирма е платила ддс в германия е по друга сделка - германия сащ,нашия случай е втора сделка,несвързана с другата.  |
|
|
 |
Momchi

|
Пуснато на: Сря Ное 28, 2007 7:50 pm Заглавие: Re: документ за произход |
|
|
| nat написа: | | ...произведена в Германия, но се внася от САЩ и какъв документ евентуално трябва да изискаме от износителя от САЩ. |
За мен случаят е ясен - човекът купува машина от САЩ и я внася директно от там в БГ (ЕС). Това, че машината е произведена в Германия остава без значение - не може продавача от САЩ да му издаде нито T2L, нито EUR.1, нито какъвто и да било друг документ спестяващ му митата тук.
... Иначе темата стана интересна, дано е полезна на други  |
|
|
 |
Flaneghan
|
Пуснато на: Сря Ное 28, 2007 9:08 pm Заглавие: |
|
|
Към Momchi - Варианта с "пасивното усъвършенстване" го проиграх като възможен ,но за мен лично малко вероятен . Прав си не съм прочел дребният детайл в написаното "внесена от САЩ " ,но както казах варианта за дообработка в Щатите е по-скоро в сферата на научната фантастика .
Към milsim не смятам да те поправям ...Вътреобщностната доставка (ВОД) води до декларация по ИНТРАСТАТ но аз поглеждам винаги от гледна точка на митницата ..декларацията е в НАП ,плащането не е при нас и е абсолютно правилно това което казваш ...  |
|
|
 |
milsim
|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 10:20 am Заглавие: преди кафето |
|
|
и аз не прочетох,че вноса е от сащ мислех,че е пратка от германия, ама така е като спи човек!! ,а иначе сме добър отбор-да вземем да направим консултантска фирма,колеги?  |
|
|
 |
Momchi

|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 10:13 pm Заглавие: |
|
|
Аз съм за
Въпроса опира до това кои ще са ни клиентите и естествено - как ще ни плащат  |
|
|
 |
Flaneghan
|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 10:56 pm Заглавие: |
|
|
Кога е учредителното събрание ? Ако има място и аз съм за  |
|
|
 |
Momchi

|
Пуснато на: Пет Ное 30, 2007 6:38 pm Заглавие: |
|
|
Всички ли сме от София!?!  |
|
|
 |
nat
|
Пуснато на: Пон Дек 03, 2007 9:52 am Заглавие: |
|
|
| Благодаря на всички за отговорите. Радвам се, че предизвиках интересна дискусия :) Извинявам се , ако не съм се изразила съвсем правилно, но наистина немската фирма - производител няма нищо общо с търговската сделка в момента - между българската фирма и фирмата - собственик от САЩ. Не исках да спестяваме ДДС, просто питах за вариант за ползване на преференции за произхода от Германия. Явно няма да стане... Още веднъж благодаря |
|
|
 |
milsim
|
Пуснато на: Пон Дек 03, 2007 9:58 am Заглавие: адрес |
|
|
аз -да!въпреки,че при наличието на интернет не би ни спряло разстоянието мислете конструктивно-аз мога да работя,мога да мисля по казуси,но съм много зле с взимането на пари така,че моментът с парите ще трябва да го измисли някой по-умен.колкото до клиентите-виж тук колко въпроси задават.това са все потенциални клиенти.
още повече-нормативната база на ес е толкова динамична,че тъкмо решиш ,че нещо си научил и те го сменят-значи знанията ти също трябва да са динамични.а и в ес всички са профилирани-специалист по ябълките,специалист по текстила,и т.н.,а при нас се очаква да знаеш всичко - и то срещу 400 лв.  |
|
|
 |
milsim
|
Пуснато на: Пон Дек 03, 2007 10:00 am Заглавие: до нат |
|
|
радваме се ,че сме ти били полезни!ти съгласна ли си да си ни клиент №1?ще ти направим отстъпка,за да ни тръгне бизнеса
ако не си - здраве да е !и успех в бизнеса  |
|
|
 |
|