| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tony
|
Пуснато на: Вто Мар 21, 2006 1:51 pm Заглавие: Внос на автомобил от Швейцария / Транзитни номера / ДДС ? |
|
|
Здравейте, искам да помоля експертите във форума за отговор на следните въпроси :
Предстои ми да закупя кола втора ръка от Швейцария. В България колата ще бъде регистрирана на името на майка ми.
-Трябва ли да имам някакво пълномощно от нейна страна?
-Издава ли се Euro.1 за всички марки европейски автомобили, изнасяни от Швейцария (понеже попаднах на коментар във форума, че Euro.1 в Швейцария се издава само за немски автомобили)?
-Възможно ли е да направите приблизително сравнение кой вариант на доставка от Швейцария е по-евтин- дали на собствен ход или с автовоз (по-специално цени на транзитни номера,застраховка и избор на маршрут / цена за автовоз)
Благодаря предварително!!!
Последната промяна е направена от tony на Пет Мар 31, 2006 6:33 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
експерт
|
Пуснато на: Пет Мар 24, 2006 11:01 am Заглавие: |
|
|
Тони, писала съм го десетки пъти. Законът за митницата и Правилникът за неговото прилагане изискват, ако лице не може да извърши лично действията по оформяне на стоката пред митницата, неговият представител да има НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕНО ПЪЛНОМОЩНО !!!!
Да, Швейцарската митница издава Евросертификати за всички видове автомобили с произход от Европейския съюз на основата на Споразумението между страните от ЕС и държавите от ЕАСТ (Швейцария е член на ЕАСТ). |
|
|
 |
tony
|
Пуснато на: Пон Мар 27, 2006 1:28 pm Заглавие: |
|
|
Експерт, благодаря ви много за отговора! Виждам, че въпросът ми за пълномощното е неправилно поставен, за което се извинявам. Всъщност ме интересува следното (ако някой има такава информация, тъй като въпросът е по-скоро от компетенцията на швейцарските власти ) : когато купя автомобил в Швейцария и искам още там покупката да се регистрира не на мое име, а на името на майка ми (т.е. в договора за покупко-продажба да е записано името на майка ми като нов собственик) и на тази база да се оформят останалите документи за износа на колата, дали Швейцарските власти изискват за целта някакво специално пълномощно или се съобразяват с общоевропейската практика ?
П.С. И още един малък въпрос : швейцарската митница възстановява ли ДДС при износ на автомобил ? Прегледах форума и разбрах, че има такава практика в Германия и Австрия ако продавачът е юридическо лице, но не открих информация за Швейцария.
П.С.С. Междувременно се допитах до посолството на Шв. относно пълномощното - няма нищо по-особено.
Благодаря още веднъж!!!
Последната промяна е направена от tony на Пет Мар 31, 2006 6:41 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
tony
|
Пуснато на: Пет Мар 31, 2006 6:37 pm Заглавие: |
|
|
| Отново моля за помощ- някой има ли представа колко струват швейцарските транзитни номера и дали швейцарската митница възстановява ДДС при износ на автомобил? |
|
|
 |
morj
|
Пуснато на: Сря Апр 19, 2006 9:50 pm Заглавие: швейцария = абсурдистан |
|
|
Човече,
ще ти споделя горчивия си опит от миналата седмица.
Купих си опелче от Женева и тръгнахме да се връщаме през Италия /минахме през митнически пункт Гондо/.
Като предварително бяхме ходили до централно управление на митниците в Берн, където ни дадохо формуляра за евро 1 и казаха - няма никакъв проблем колегата на границата ще ви помогне с попълването...
Нищо подобно!!! За да ти заверят евро 1 на швейцарската граница ти искат документ, който да показва кога къде и от кого е внесена първоначално колата в Швецария /в нашия случай от Германия/.
Нали се сещаш кой пази такъв ненужен документ 8-9 години след първоначалната покупка на колата...
Пълен абсурд.
Да не говорим какви безумни цени се въртят на употребяваните автомобили в Швейцария... сто пъти съжалих, че съм се хванал да внасям кола от там... ще ми излезе през носа. |
|
|
 |
morj
|
Пуснато на: Сря Апр 19, 2006 9:52 pm Заглавие: |
|
|
| tony написа: | | Отново моля за помощ- някой има ли представа колко струват швейцарските транзитни номера и дали швейцарската митница възстановява ДДС при износ на автомобил? |
Транзитните номера за месец излизат 350-370 франка.
Като тук се включва и международна застраховка зелена карта.
За ДДС можеш да забравиш. Процедурата е такава, че никоя автокъща няма да се навие да го направи. Казвам ти го от опит. Които ти обещаят че ще стане те мамят. |
|
|
 |
|